Historien om den lille dreng der aldrig blev voksen

Læseprøve af side 159 - Sjælland Rundt 2019

Jeg havde fået blod på tanden til at fortsætte med at sejle Sjælland Rundt singlehand og besluttede at i år skulle den få en på hatten. Jeg havde nu fået installeret nye instrumenter med netværk og dertil en rigtig autopilot der kunne styre båden efter en fastlagt linje eller efter vinden på kryds. 

De tidligere NASA instrumenter var kun et år gamle, så de blev solgt til en ny glad ejer. Grunden til udskiftningen var at de nye instrumenter fra Raymarine havde dataudgang som kunne bruges af bådens plotter som var hjernen i hele systemet.

 Fordelen ved at koble plotter, autopilot og instrumenter sammen i netværk var at man fra plotteren kunne beregne sand vind, tilsyneladende vind, strømretning, samt få autopiloten til at styre efter vinden. Dette var en fordel når man sejler på kryds, altså så tæt til vinden man kan. Såfremt vinden drejer vil skibet stadig sejle på den optimale vindvinkel. En stor fordel når man sejler alene. Nu skulle systemet så bevise sin anvendelighed i praksis. 

Som forrige år sejlede jeg til Helsingør om aftenen. Det var en dejlig lun nat med en behagelig halvvind der gav en fart på omkring 5 knob. Jeg kunne høre noget høj musik inde fra stranden. Der var åbenbart noget disko-dasko i gang derinde. Et par sømil før Helsingør flovede vinden og farten faldt til under 2 knob, hvorfor jeg startede motoren og tog sejlene ned. Jeg var fremme omkring midnat og fandt en ledig plads langs den nordlige mole. Det var blevet vindstille og jeg havde sejlet de sidste timer for motor...

...Efter Gilleleje friskede vinden en del og Inger skovlede af sted med vinden 32 grader fra styrbord. Der var en del sø og vinden var en smule for stærk, så jeg tog et reb i storesejlet, men stadig var krængningen for stor og bølgerne skyllede nogen gange hen ad sidesækket, ramte skødespillet og løb over karmen og ned i kistebænken for at fortsætte ned på gulvtæppet. 

Jeg overvejede at skifte genua ud med min krydsfok, men udsigten til at ligge på det skrå dæk var ikke tillokkende og hvad nu hvis vinden løjede en smule. Så ville jeg have for lidt sejl oppe og skulle til at skifte igen, så jeg holdt på og efter Odden drejede jeg af og fik vinden ind nogle grader længere ude, så nu passede sejlføringen. Godt jeg ikke havde skiftet sejl...(læs videre i bogen)